Nagyanyáink bútorai

Nagyanyáink bútorai

Biztos Önben is felmerült már az a vágy, hogy egy szeretett bútordarabot, amit a nagyszüleitől örökölt és rájuk emlékezteti, hogyan is lehetne az otthona részévé varázsolni, hogy az tökéletesen beleilleszkedjen, a többi bútor közé.

Ahogy bővült a családom és az etetőszékeket kinőtték a gyerekek eszembe jutott, hogy nagymamám asztala és székei fent porosodnak a padláson.

A mindig is csodált thonet székek, az idők során fényüket vesztették, szerkezetileg stabil, de törött ülőfelülettel kerültek a műhelyembe, hogy ismét hasznos, egyedi bútorrá változzanak át.

A székeket lecsiszoltam, a törött ülőke részeket eltávolítottam, majd a szúette területet fakittel kijavítottam, por- és zsírtalanítottam. A ülőfelületeket rétegelt falemez méretre vágásával, csiszolásával pótoltam.

Jöhetett a tervezés, az ötletelés. 

Abban biztos voltam, hogy a sötétbarna székek egy világos tónust kapnak majd, mellyel a konyhám díszei lesznek. A kerek ülőfelületet korábban virágmintás intarzia díszítette, így az új felületre terveztem egy mintát, melyet mind a 4 szék ülőfelületébe beleégettem.

A széket a FACTOR Pergola kültéri fafestékkel festettem. A festékboltban a vizes bázisú fehér festéket a színskálából kiválasztott szín alapján egyedi színkeveréssel készítették el számomra.

A festék rugalmas filmet képez a felületen, amely gumis tapintású, így a faszerkezetek mozgását követi, és nem reped meg, könnyen felhordható, sűrű állagú, cseppmentesen eldolgozható. Dekoratív, a natúr fa struktúráját meghagyva kiemeli a fa természetes szépségét. Fedőfestékként rendkívül jól tapad régi, megkopott, festett felületeken is.

Az ülőrészt a székhez rögzítése, ragasztása után a FACTOR Aqua parkettalakkal kezeltem. A lakk selyemfényű, színtelen, teljesen szagtalan, vízzel hígítható, könnyen felhordható, gyorsan száradó.  A lakkozott felület így hamar igénybe vehető. 

A családom nagy örömére a vacsorát már az elkészült székeken ülve fogyasztottuk el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Maradjunk kapcsolatban!