Egy kidobott bútor új élete

Egy kidobott bútor új élete

Mindig nagyot dobban a szívem, ha egy szerkezetileg stabil, formára új lehetőségeket kínálló, bútorra lelek az „ingyen elvihető” oldalakon.

Így akadtam rá egy masszív, stabil vitrinre, amit az új ingatlan tulajdonosa már egy nem kívánt bútornak kiáltott ki és feltette az egyik hirdető csoportba.

Ez a bútordarab első látásra a szakavatatlan szemeknek valóban lehangoló látványt nyújtó, értéktelen darab lehetett, hiányzó elhúzható üvegfelületeivel, zárhatatlan ajtójával.

De az én szemeim meglátták benne a lehetőséget! 

Lehetőséget arra, hogy ez a bútordarab valaki számára még kedves, hasznos színfoltja legyen lakásának.

Hiszen hiszek abban, hogy a régi értékeinkből egy kis fantáziával újat, egyedit teremthetünk.

Már tapasztalattal álltam a bútor helyreállításához, átalakításához.

Több gyártó termékeit is használtam korábbi bútorfelújításnál, de minden bútordarab egyedi megoldásokat is kíván, így érdemes tájékozódni a gyártók termékei között.

Miután összeállt a kép a fejemben, hogy milyen legyen a bútor új élete, kipróbáltam a választott termékek összeférhetőségét, összhangját. A minta jól sikerült. 

Így a tettek mezejére léptem. ☺

Ilyen volt:

Első lépésként a zárszerkezetet távolítottam el a bútorról, majd a lyukakba fakittet használtam a nagyobb repedések, a csavar okozta lyukak javítására. Érdemes hasonló árnyalatú anyagot választani, mint a bútor tervezett színe. Bútor festésénél a fakitt is festhető.

Majd az anyag száradását követően álltam neki a bútor csiszolásának. Ha valaki csiszolt már bútort biztosan tudja, hogy nem könnyű feladat alaposan átcsiszolni egy masszív darabot. 

A bútorfelújítás, már most szólok – sok türelmet, kitartást és elszántságot kíván! ☺

Ha végeztünk a csiszolással, portalanítsuk a teljes felületet, hogy a festékréteg tökéletesen tapadjon a bútor felületén.

Jöhet a kedvenc részem a festés Pentart termékekkel! 

A Pentart Dekor Paint Soft fekete festéket használtam a korpusz festésére. Jól fedő, gyorsan száradó vízbázisú festék, mely száradás után matt, lágy tapintású, sima, könnyen csiszolható felületet képez. Bármilyen anyagra – fára, kerámiára, fémre, kőre, falra – használható. Bár a gyártó sűrű, vékony szálú ecset ajánl hozzá, én mégis a hengert választottam a nagy és homogén felület miatt.
Száradás után egy újabb réteg festése következett.

Az oldal léc díszítéséhez a Pentart metál viaszpaszta arany árnyalatát alkalmaztam.
Méhviasz alapú, narancsolaj tartalmú paszta, a felületen erőteljes, fémes csillogást eredményezett. A viaszpasztát vékony rétegben, az ujjammal körkörösen eloszlatva vittem fel az előzetesen már alapozott részre.

A befejező fázis anyaga a Pentart viaszpaszta színtelen terméke volt.
Az átlátszóra száradó, méhviasz és narancsolaj tartalmú paszta a fafelületek védelmére szolgál. A viasszal kezelt felület matt, antik hatású lesz. 

És íme a végeredmény:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Maradjunk kapcsolatban!